ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

SWEETEN YOUR HERITAGE ΚΑΡΥΣΤΟΣ

ELIZABETH NEAD

Βιογραφικό: Η Elizabeth Nead είναι κάτοχος BFA in Design, The Pennsylvania State University, και MFA in Alternative Processes, The School of the Art Institute of Chicago. Υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Οπτικής Επικοινωνίας στο Maryland Institute College of Art, ΗΠΑ (1980-2006) και Διευθύντρια του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, Aix-en-Provence, Γαλλία (2005/6). Δίδαξε σχέδιο, αρχές οπτικής σκέψης, θεωρία του χρώματος και ζωγραφική. Δημιούργησε/διηύθυνε προγράμματα όπως το Design Co-op (συνεργασία σπουδαστών με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς), σπουδών γραφιστικής για το Athens Media Lab, ζωγραφική/εκθέσεις σε ελληνικά νησιά (1990-2007) κ.α. Η Elizabeth και ο σύζυγός της μετακόμισαν μόνιμα στην Ελλάδα το 2005 στην Κάρυστο.

Δήλωση Καλλιτέχνη: Ζούμε σε έναν εύθραυστο παράδεισο. Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρξιακή - επηρεάζει τον καιρό, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή όλων των πλασμάτων. Μπορεί να είναι δραματική, ακραία, τρομακτική, καταστροφική. Πιο συχνά είναι σταδιακή, ανεπαίσθητη. Άραγε την αισθανόμαστε, ή κατανοούμε τί σηματοδοτεί; Την αναγνωρίζουμε καν; Είναι η πρόθεσή μου να προκαλέσω με αυτά τα έργα. Κάποιες φορές το μήνυμα αφορά βίαιες δυνάμεις και ζωή εκτός ισορροπίας. Άλλες φορές, είναι απλά το παράδοξο της αινιγματικής ομορφιάς. Αγωνιζόμαστε για τη βιώσιμη συνύπαρξη της φύσης και του ανθρώπου, όπως προάγεται και εκφράζεται άψογα από τη Beelosophy. Είναι τιμή μου να συνεισφέρω σε αυτή την προσπάθεια.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΥΝΤΕΛΗΣ

Βιογραφικό: Ο ζωγράφος Τάσσος Σύντελης είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Αθήνα) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Harford University, USA). Από το 1963 εκθέτει το έργο του. Δίδαξε χαρακτική στο Suny University, New York, USA (1983-1989), ζωγραφική στο Light House Art School, Florida, USA (1990-1999), σχέδιο και χρώμα στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών (1999-2002). Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μορφωτικό Κέντρο Αθηνών, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ίωνα Βορρέ, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, στο Μουσείο Ελληνικής Τέχνης NOBEL και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Από το 1999 ζει στην Κάρυστο.

Δήλωση Καλλιτέχνη: Υπάρχει πολιτιστική κρίση και απογοητεύομαι. Στην αρχαία Ελλάδα το πνεύμα ήταν τόσο μεγάλο. Δεν υπάρχει αυτό το πνεύμα πλέον. Οι άνθρωποι δε νοιάζονται πολύ, ούτε για τη φύση, ούτε για το τί συμβαίνει γύρω μας. Ξεχνάμε την αξία που υπάρχει γύρω μας στο περιβάλλον. Σκέφτομαι πολύ τους νέους ανθρώπους, που θα πρέπει να κατηχηθούν και να μάθουν να αγαπήσουν τη φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πρέπει να χαλαρώσουμε, αλλά είναι δύσκολο να βρούμε την ηρεμία και τη γαλήνη. Θαυμάζουμε την τεχνολογία, αλλά η τεχνολογία μας κάνει σχεδόν υπεράνθρωπους και δε μας αφήνει να ηρεμήσουμε. Όταν έμαθα για τη ζωή της Μέλισσας και το τί είναι στον κόσμο, με συγκίνησε πάρα πολύ, και άρχισα να ασχολούμαι, κάνοντας σχετικά έργα.

SIMON BENZAQUEN

Βιογραφικό: Ο Simon Benzaquen ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο Παρίσι ως σχεδιαστής. Ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη λιθοτεχνία, την επεξεργασία με πέτρες και μάρμαρα. Ακολούθησε το πάθος του για 13 χρόνια υπό την καθοδήγηση των Lange και Deyme, παραληπτών του 1ου Grand Prix de Rome. Συμμετείχε ενεργά σε ετήσιες εκθέσεις, παρουσιάζοντας έργα πηλού, γυμνά ως επί το πλείστον, πριν εξερευνήσει το μέταλλο και το μάρμαρο. Το 2022 μετακόμισε στην Κάρυστο, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το μάρμαρο.

Δήλωση Καλλιτέχνη: Οι μέλισσες εμφανίζουν αξιοσημείωτες δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας όταν κατασκευάζουν κηρήθρες. Διαθέτουν τη μοναδική ικανότητα να παράγουν κερί και να δημιουργούν εξαγωνικά κύτταρα μέσα στις κυψέλες τους, τα οποία χρησιμεύουν τόσο ως εργαστήριο, όσο και ως φυσικός βιότοπος. Οι άγριες μέλισσες μπορούν να χτίσουν τις φωλιές τους σε κοιλότητες σπηλαίων, βράχων ή δέντρων. Το τοτέμ συμβολίζει τη συλλογική προσπάθεια των μελισσών όταν εργάζονται μαζί στο κοινό τους έργο. Το μέλι που γευόμαστε είναι άμεσο αποτέλεσμα της απρόσκοπτης συνεργασίας τους και της αρμονικής ύπαρξής τους.